miod

Miód i jego właściwości są doceniane już od pokoleń i nic dziwnego. Jeśli stawiamy na naturalne, pozbawione barwników i konserwantów, możemy liczyć na całą listę dobrodziejstw, jakie ze sobą niosą. O jakich mowa? Podpowiadamy.

Składniki odżywcze miodu

Lista właściwości miodu jest naprawdę imponująca. Wśród nich wymienia się między innymi dobroczynny wpływ na serce. Nie bez znaczenia pozostaje także jego przyczynianie się do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz pomoc w ranach, które trudno się goją. Można śmiało powiedzieć, że z niektórymi bakteriami radzi sobie o wiele lepiej niż nie jeden antybiotyk i w przeciwieństwie do niego, nie siebie spustoszenia w organizmie. Oczywiście nie jest to regułą i zawsze należy się w tej materii konsultować z lekarzem.

Czemu miód zawdzięcza swoje działanie bakteriobójcze? Otóż mowa przede wszystkim o enzymach, które znajdują się w gruczołach ślinowych pszczół. Bardzo ważny jest także w jego składzie nadtlenek wodoru. To właśnie on jest substancją, jaka wykazuje naprawdę bardzo skuteczne i silne właściwości bakteriobójcze. Aby jednak tak się stało, należy sięgać tylko i wyłącznie po wyroby naturalne. Te pozbawione są szkodliwych dla zdrowia chemikaliów, sztucznych barwników oraz wszelkiej maści wzmacniaczy smaku, które nie mają ze zdrowiem nic wspólnego. Przeciwnie, skutecznie przyczyniają się do pogorszenia jego jakości.

Zobacz także: https://superweb.com.pl/dlaczego-warto-kupowac-zywnosc-ekologiczna/

Miód i jego właściwości lecznicze

Wśród właściwości leczniczych miodu warto wymienić między innymi to, że ma on wpływ na zmniejszenie ryzyka występowania wrzodów żołądka. Bardzo istotne jest także to, iż przyczynia się do łagodzenia biegunek, a ponadto do obniżenia ciśnienia krwi. Kolejna ważna kwestia to powstrzymywanie ryzyka wystąpienia zmian miażdżycowych. Miód stosowany jest także po to, aby zminimalizować objawy przeziębienia, jak również załagodzić ból gardła. Nasze babcie doceniały także właściwości miodu mające wpływ na ukojenie dolegliwości bólowych dotyczących gardła.

Miód wysokiej jakości

Pamiętajmy jednak o tym, że aby miód wykazywał wszystkie powyżej opisane właściwości należy stawiać tylko i wyłącznie na jego naturalnie wykonane przez pszczoły. Tutaj można sięgać przede wszystkim po te znajdujące się w klepach z żywnością ekologiczną, takich jak ten https://wyrobynaturalne.com/. Inwestując w nie mamy nadzieję, że korzystamy z dobrodziejstw, jakie dała nam natura, natomiast unikamy wszelkiej maści sztucznych składników, jakich spożywanie może nieść ze sobą negatywne skutki. Wyroby naturalne są gwarancją jakości.

One Reply to “Miód i jego właściwości”

Leave a Comment